SPF چیست و چه میزان از آن مناسب است؟

SPF مخفف عبارت sun protection factor (فاکتور محافظت در برابر نور خورشید) است که نشان می‌دهد پوست تا چه مدتی می‌تواند در معرض نور خورشید بماند، بدون اینکه دچار آفتاب سوختگی یا التهاب شود. اما عدد کنار spf به چه معناست؟ یک تصور اشتباه رایج است که SPF مربوط به زمان قرار گرفتن در معرض نور خورشید است.

به عنوان مثال، بسیاری از مصرف کنندگان ضد آفتاب بر این باورند که اگر به طور معمول در یک ساعت دچار آفتاب سوختگی شوند، یک کرم ضد آفتاب با SPF 15 به آنها اجازه می دهد تا 15 ساعت (یعنی 15 برابر بیشتر) بدون آفتاب سوختگی در آفتاب بمانند.

این تصور درست نیست زیرا SPF مستقیماً با زمان قرار گرفتن در معرض خورشید ارتباط ندارد، بلکه با مقدار (measure) نور خورشید ارتباط دارد. اگرچه مقدار انرژی خورشیدی با زمان قرار گرفتن در معرض خورشید مرتبط است، عوامل دیگری نیز وجود دارند که بر میزان انرژی خورشیدی تأثیر می‌گذارند.

به عنوان مثال، شدت انرژی خورشیدی بر مقدار آن تأثیر می گذارد. قرار گرفتن زیر نور خورشید به مدت یک ساعت 9:00 صبح، ممکن است به همان مقدار انرژی خورشیدی منجر شود که 15 دقیقه اما 13:00 ظهر در معرض خورشید قرار می‌گیرید.

علاوه بر شدت خورشید، عوامل دیگری هم بر میزان انرژی خورشیدی که مصرف کننده SPF در معرض آن قرار می‌گیرد، موثر است:

– نوع پوست

– مقدار ضد آفتاب استفاده شده

– فرکانس استفاده مجدد

تفاوت بین مقادیر مختلف SPF
تصور اشتباه دیگر که عموما باعث گمراهی می‌شود این است که spf کرم ضد آفتاب هرچقدر بیشتر باشد، محافظت آن از پوست در برابر اشعه فرابنفش خورشید بیشتر است. بهترین spf ضد آفتاب بالاترین عدد اس پی اف نیست! کرم‌های ضدآفتاب با SPF بالا، مانند SPF 75 یا SPF 100، محافظت قابل‌توجهی بیشتر از SPF 30 ارائه نمی‌دهند.

علاوه بر این، برای داشتن حفاظت طیف گسترده، حفاظت UVA باید حداقل 1/3 حفاظت UVB باشد. کرم‌های ضد آفتاب با SPF بالا معمولاً محافظت بسیار بیشتری نسبت به UVA در برابر اشعه ماوراء بنفش UVB ارائه می‌کنند، بنابراین حس کاذب محافظت کامل را ارائه می‌دهند.

مقیاس SPF (عامل محافظت از خورشید) خطی نیست.

  • SPF 15: تا 93% اشعه UVB را مسدود می‌کند
  • SPF 30: تا 97% اشعه UVB را مسدود می‌کند
  • SPF 50: تا 98% اشعه UVB را مسدود می‌کند

با توجه به اعداد بالا؛ یک راه برای بررسی تفاوت spf30 و spf50 این است که کرم ضد آفتاب با SPF 50 فقط 1 درصد بیشتر از ضد آفتاب با SPF 30 از پوست شما محافظت می‌کند. یا:

  • SPF 30 (محافظت 97 درصد) به 7 فوتون از 100 فوتون اجازه عبور می‌دهد.
  • SPF 50 (محافظت 98 درصد) اجازه عبور 8 فوتون از 100 فوتون را می‌دهد.

برای ساده کردن موضوع، به‌طور معمول اکثر متخصصان پوست استفاده از SPF 30 یا 50 را توصیه می‌کنند.

علاوه بر ضد آفتاب از اس پی اف در محصولات آرایشی بهداشتی دیگر مثل رژ لب‌، کرم پودر، پنکک و پرایمر هم استفاده می‌شود؛ spf کرم پودر اغلب بین 15 تا 30 است. البته به این معنا نیست که کرم پودرهای حاوی SPF بالاتر وجود نداشته باشد. در صورتی‌که از ضد آفتاب حاوی اس پی اف استفاده می‌کنید، لازم نیست از کرم پودر spf دار استفاده کنید.

اما اگر به هر دلیلی در زیرسازی آرایش خود از کرم ضد آفتاب استفاده نمی‌کنید،‌ حتما کرم پودری تهیه کنید که spf داشته باشد. به این ترتیب یکی از محصولات آرایشی شما دارای فاکتور مراقبت در برابر نور خورشید است.

دقت داشته باشید در طول روز و به‌مرور زمان spf در کرم پودر روی پوست صورت شما از بین می‌رود و به همین خاطر تجدید کرم پودر و کرم ضد آفتاب برای هر 2 الی 3 ساعت یک بار توصیه می‌شود.

چه درصدی از اس پی اف برای هر نوع پوست مناسب است؟
در مجموع اگر پوستی سالم دارید ضد آفتاب SPF30 بهترین گزینه برای شماست؛ اما اگر دچار بیماری‌های پوستی شدید مثل سرطان هستید، حتی یک درصد محاظفت بیشتر هم برای شما حیاتی است. پس بهتر است سراغ خرید ضد آفتاب‌هایی با SPF 50 یا 70 بروید.

به‌علاوه پوست روشن، درصد بیشتری از نور خورشید را به خود جذب می‌کند؛ بنابراین اگر پوست روشنی دارید، بهتر است از کرم ضد آفتاب یا کرم‌ پودری با اس پی اف بالاتر استفاده کنید.